Proiectul “Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj”, menționat în raportul Comisiei Europene privind drepturile fundamentale în UE
Un proiect finanțat de Granturile Norvegiene 2014-2021 prin intermediul Programului Dezvoltare locală este menționat de Comisia Europeană în raportul său anual cu privire la aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale a UE. Rezultatele notabile în ceea ce privește desegregarea romilor din zona de locuire marginalizată Pata Rât înregistrate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj în cadrul proiectului “Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj” (Pata 2) au condus la menționarea acestuia la capitolul „Finanțări pentru drepturile fundamentale în UE, de la alți donatori publici sau privați”., Proiectul „a furnizat servicii sociale, medicale și educaționale pentru a aborda sărăcia și excluziunea socială”. Raportul mai arată că proiectul a fost implementat în cooperare cu membri ai comunității vizate, majoritatea romi, și a inclus dezvoltarea unei metodologii de relocare, precum și cumpărarea de locuințe sociale pentru zeci de familii.
Raportul Comisiei a fost transmis în 10 octombrie către Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comitetul Social și Economic și Comitetul Regiunilor. El poate fi vizualizat aici.
„Nu am făcut acest proiect pentru laude, ci pentru cele 73 de familii care au primit o șansă la o viață decentă, după mutarea din Pata-Rât. Desigur, nu poate decât să ne onoreze o menționare a rezultatelor obținute, făcută la cel mai înalt nivel european posibil. Contextul cred că este și el relevant, fiindcă vorbim de un raport despre drepturile fundamentale ale omului – nimic mai mult și nimic mai puțin. Totodată, ea este o confirmare pentru noi și pentru donatorii care au susținut proiectul că am făcut o treabă bună”, a declarat managerul de proiect, Monica Gräff.
Prin proiectul „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj”, derulat între 2020 și 2024, au fost achiziționate, în total, 75 de apartamente, dintre care 73 cu destinația de locuință socială și două cu destinația de locuință de necesitate. În aceste apartamente s-au mutat cca 300 de persoane, toate din Pata-Rât. Proiectul, în valoare totală de 8.76 milioane de euro, a fost implementat de Zona Metropolitană Cluj, având ca parteneri Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai și Orașul Bergen din Norvegia.
Context
În Zona de locuire marginalizata Pata Rât, situată pe locul unei foste groape de gunoi la periferia orașului Cluj-Napoca, trăiesc aproximativ 1.500 de persoane, majoritatea romi, care se confruntă, de multă vreme, cu lipsa accesului la locuințe decente, cu servicii de sănătate precare și șanse limitate la educație și Majoritatea locuințelor din Pata Rât sunt improvizate, cele mai multe fiind fără acces la apă și canalizare. Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate din populație (52%) este formată din copii și tineri sub 18 ani. Procentul populației de etnie romă declarată este de 75,7%. Rata sărăciei relative este de 45,7%, iar profunzimea sărăciei (decalajul median al sărăciei) este cu 44,1% sub valoarea pragului sărăciei.
sursa foto: Zona Metropolitană Cluj