Programul „Dezvoltare locală”, la bilanț: Granturile SEE și Norvegiene au contribuit la schimbare și speranță în peste 1.000 de comunități vulnerabile
Conferința de bilanț a Programului “Dezvoltare locală”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, și derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program, a fost organizată, în perioada 27-28 noiembrie 2024, la Sinaia, județul Prahova. Timp de două zile, peste 100 de participanți – reprezentanți ai autorităților, experți, organizații neguvernamentale și beneficiari – au celebrat realizările Programului, care a avut un impact evident în peste 1.000 de comunități din România. Prin colaborare, inovare și implicare, Programul „Dezvoltare locală” a demonstrat că schimbarea este posibilă chiar și în cele mai vulnerabile comunități. Sprijinul financiar oferit de Granturile SEE și Norvegiene a creat premise importante pentru comunități mai incluzive și acces la servicii de calitate, răspunzând nevoilor exprimate ale populației din toate zonele României.
Un program care a pus oamenii pe primul loc
Sesiunea de deschidere a beneficiat de o serie de invitați care au subliniat complexitatea și diversitatea Programului, cu contribuție direct în dezvoltarea locală, respectarea demnității umane și crearea de oportunități pentru depășirea situațiilor de risc. Printre aceștia s-au numărat Mihaela Peter, director executiv al FRDS, reprezentanți ai donatorilor și partenerilor, precum Ambasada Norvegiei la București, Biroul Mecanismului Financiar, Consiliul Europei, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Punctul Național de Contact și Ministerul Educației.
În contextul în care obiectivul central al Programului a fost să pună oamenii pe primul loc, prin reducerea decalajelor sociale și economice și prin promovarea incluziunii sociale, sesiunile de lucru ale conferinței au adus în prim-plan profesioniști care au avut, prin activitatea lor în cadrul proiectelor, un impact direct asupra beneficiarilor. Astfel, conferința a oferit participanților ocazia să descopere poveștile din spatele unor proiecte de succes. Beneficiari și profesioniști din zone precum Bacău, Arad, Târgu-Mureș, Hârșova, Iași și Budila au împărtășit experiențele lor. De la sprijinirea victimelor violenței domestice până la intervenții care au îmbunătățit incluziunea și împuternicirea romilor sau accesul la educație și sănătate în comunități dezavantajate, vorbitorii au dat glas unor exemple concrete despre impactul eforturilor lor, promovând inovația, parteneriatul, consultarea și implicarea membrilor comunităților, rolul autorităților locale și al societății civile.
Participanții au avut ocazia să facă schimburi culturale, să dezvolte relații interpersonale și să viziteze o expoziție de obiecte realizate în cadrul proiectelor finanțate. Lucrările copiilor, tinerilor și adulților au reflectat impactul direct al intervențiilor, dând glas talentelor și eforturilor comunităților locale.
Ultima sesiune de lucru a fost dedicată parteneriatelor de succes dezvoltate cu parteneri internaționali, precum Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS), partener de program, Consiliul Europei, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Centrul European Wergeland și Muncipalitatea Bergen, din Norvegia.
A doua zi, participanții au participat la o vizită în teren la două proiecte susținute financiar prin Program, la Centrul de Zi „S.M.A.R.T.” din Ploiești a cărei funcționare este asigurată de Armata Salvării România, și la Centrul de Educație Incluzivă din Tunari, înființat și susținut de Primăria Tunari, județul Ilfov, în calitate de promotor de proiect.
„Suntem mândri să fim parte dintr-o inițiativă care schimbă vieți și contribuie la o societate mai echitabilă și mai incluzivă. Accesul la servicii de calitate și respectarea demnității umane reprezintă pilonii esențiali ai acestui program, iar rezultatele obținute sunt impresionante”, a subliniat Carmen Andresoi, Director Executiv al FDP – Protagoniști în educație, promotor al proiectului “Impact Ludești”
„Participarea la conferința de închidere a Programului Dezvoltare Locală ne-a oferit oportunitatea de a reflecta asupra realizărilor noastre. Am fost onorați să expunem produsele realizate în cadrul proiectului, care au fost foarte apreciate. Acest eveniment ne-a inspirat să continuăm să sprijinim dezvoltarea sustenabilă și să consolidăm comunitățile vulnerabile”, a menționat Andra Berce, Primăria Marghita, județul Bihor, promotor al proiectului “Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor”.
Programul „Dezvoltare locală”, rezultate impresionante la nivel național
Programul „Dezvoltare locală” a demonstrat că investițiile strategice, în complementaritate cu investițiile la „firul ierbii”, pot schimba fundamental viețile oamenilor din comunități vulnerabile. Programul a debutat în 2018 și a finanțat 111 proiecte desfășurate în mai bine de 1.000 de localități din țară, cu un buget total de 86 milioane de euro destinate proiectelor. Aceste intervenții au generat schimbări semnificative: 18.214 membri ai comunității rome au beneficiat de servicii, precum acces la educație, sănătate, locuințe și oportunități de angajare. 16.910 copii și tineri aflați în situații de risc au fost sprijiniți pentru a preveni abandonul școlar. De asemenea, peste 3.956 de profesori au fost instruiți pentru a lucra cu copiii, în mod incluziv. Peste 24.290 de persoane au primit servicii sociale personalizate, iar 26.302 de persoane au fost implicate în campanii de conștientizare cu privire la incluziunea socială, drepturile omului, respectul pentru multiculturalism. În plus, au fost construite sau reabilitat 44 de facilități sociale și cumpărate 76 de locuințe sociale, iar peste 1.195 de locuințe/gospodării au fost reabilitate/modernizate.
Programul Dezvoltare locală a încurajat cooperarea internațională prin colaborarea cu parteneri din Norvegia, Islanda și organizații internaționale, punând un accent important pe dezvoltarea relațiilor bilaterale și schimbul de bune practici, atât prin facilitarea parteneriatelor cu entități din statele donatoare în cadrul proiectelor (18 proiecte au fost dezvoltate în parteneriat), cât și prin organizarea unor activități bilaterale transversale, axate pe tematicile programului, derulate de Operatorul de Program în beneficiul experților din ariile de interes ale programului (peste 560 de participanți din România au beneficiat de schimburi de experiență internaționale).
Detalii despre Programul ”Dezvoltare locala” sunt disponibile pe www.dezvoltare-locala.frds.ro si pe pagina de Facebook a Programului Dezvoltare locală.