33 de autorități publice locale din 16 județe au șansa de a obține fonduri pentru elaborarea de documentații tehnice necesare realizării unor investiții comunitare prioritare
Din cele 53 de autorități locale care au depus proiecte în cadrul apelului Acces la finanțare – 2021, doar 33 (62%) și-au păstrat șansa de a obține fondurile necesare pregătirii unor investiții prioritare la nivel local, în urma finalizării etapei de verificare formală a proiectelor depuse. Competiția este cu atât mai strânsă, cu cât valoarea proiectelor admise în etapa evaluării de conținut este de peste un milion de euro, în timp ce alocarea financiară totală pentru această rundă de finanțare este de doar 595.705 euro.
Inițiatorii celor 33 de proiecte rămase în competiție solicită fonduri pentru elaborarea de documentații tehnice necesare construirii, extinderii, reabilitării sau modernizării infrastructurii sociale, educaționale și medicale, a celei de apă și canalizare, a unor drumuri, poduri și locuințe sociale.
Cele mai multe proiecte depuse provin din județele Mureș, Sibiu și Suceava (câte 5). Urmează județele Brașov (3), Vrancea, Ilfov și Hunedoara (2), respectiv Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Covasna, Cluj, Dolj, Iași și Tulcea (1).
Etapa verificării de conținut a acestor proiecte se estimează că se va încheia la începutul lunii noiembrie.
Lansat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) în luna aprilie 2021, apelul “Acces la finanțare – 2021” este finanțat din Granturile SEE 2014-2021 și este parte a unei scheme de grant prin intermediul căreia, în anii 2019 și 2020, FRDS a mai finanțat alte 17 proiecte similare, în valoare totală de cca. 400.000 de euro. Granturile acordate au asigurat elaborarea de documentații tehnice necesare demarării unor investiții locale care au vizat îmbunătățirea infrastructurii rutiere, modernizarea și construirea de poduri, construirea și reabilitarea de școli și grădinițe, respectiv modernizarea infrastructurii medicale de la nivel local.
Resurse: